Meld nu je schade
12 tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering in 2023woensdag, 30 november, 2022 Met het einde van 2022 langzaamaan in zicht, vliegen de prijsstijgingen je om de oren. Ook voor de zorgpremie van 2023 is dit helaas het geval. Om te voorkomen dat jij diep in de buidel hoeft te tasten, delen wij graag onze 12 tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering in 2023. Zo maak jij geheel zelfstandig de juiste keuze. Lees je met ons mee?

1. Kies de juiste basisverzekering

Er zijn drie soorten basis zorgverzekeringen: natura, restitutie en budget. De verschillen tussen deze zorgverzekeringen zitten in de contracten met zorgverleners. Kies je voor een budgetverzekering dan ben je goedkoper uit, maar heeft jouw zorgverzekeraar weinig contracten met zorgverleners. Hierdoor bestaat de kans dat jij hoge zorgkosten kunt krijgen op het moment dat je een niet aangesloten zorgverlener bezoekt. Deze contracten gelden overigens alleen voor planbare zorg en niet voor spoedeisende hulp.

2. Vraag zorgtoeslag aan

In sommige situaties heb je recht op zorgtoeslag. Contoleer dus goed of dit ook voor jou van toepassing is. Als dit het geval is, ontvang je maandelijks een bedrag waarmee je een gedeelte van de zorgpremie kunt betalen. Voor meer informatie over of het aanvragen van zorgtoeslag verwijzen wij je graag naar de website van de Belastingdienst.

3. Maak ook een vergelijking voor jou alleen

Veel gezinnen kiezen voor een gezamenlijke polis. Dit is overzichtelijk en handig voor de betalingen. Toch is dit niet altijd voordelig. Misschien ben jij of is jouw partner bij een andere verzekeraar wel voordeliger uit. Zeker wanneer je niet dezelfde wensen hebt, is het slim om allebei een aparte vergelijking te maken.

4. Vraag een second opinion aan

Staat er in 2023 een dure tandartsbehandeling op jouw planning? Vraag dan een second opinion aan bij een andere tandarts. In een enkel geval is de behandeling bij de ene tandarts goedkoper dan bij de andere. Je kunt hiervoor jouw tandarts vragen om een doorverwijzing.

5. Betaal jouw zorgpremie per jaar in plaats van per maand

Wanneer je jouw zorgpremie in één keer betaalt, kan dat tot 3% betalingskorting opleveren. Als je het totaalbedrag van de zorgpremie voor 2023 achter de hand hebt, adviseren wij je om dit te overwegen. De jaarpremie voor jouw zorgverzekering wordt dan in januari afgeschreven.

6. Laat een ingreep door jouw huisarts uitvoeren

Sommige zorg ingrepen kun je ook door jouw huisarts laten doen. Het voordeel hiervan is dat je bij de huisarts geen eigen risico betaalt. Een voorbeeld: wanneer je een spiraaltje laat zetten bij de huisarts betaal je alleen de kosten van het spiraaltje. Het zetten van het spiraaltje is gratis. Kies je ervoor om dit in het ziekenhuis te laten doen, dan betaal je wel jouw eigen risico.

7. Ga verstandig om met jouw eigen risico

Kijk voordat je jouw zorgverzekering afsluit eerst eens terug. Heb jij de laatste maanden of misschien zelfs jaren zorg nodig gehad? En zo ja, welke invloed had dit op jouw eigen risico? Heb je jouw eigen risico volledig gebruikt, of staat er nog een bedrag open?

Wanneer je 18 jaar of ouder bent betaal je jaarlijks een eigen risico van € 385,- indien jij gebruik maakt van zorg uit het basispakket. Als je jouw risico op zorg voor komend jaar goed kunt inschatten en het risico beperkt is, kun je overwegen het eigen risico tot € 885,- te verhogen. Hierdoor verlaag je de maandelijkse of jaarlijkse te betalen zorgpremie. Het verhoogde eigen risico is pas van toepassing wanneer je zorg nodig hebt vanuit het basispakket. Een bezoek aan de huisarts en kraamzorg vallen hier niet onder, medicijnen of een ziekenhuisbezoek wel.
v Heb jij jouw eigen risico voor 2022 al opgemaakt? Laat eventuele behandelingen dan nog voor 31 december uitvoeren. Op 1 januari begint de teller weer opnieuw te lopen en moet je de behandeling waarschijnlijk zelf betalen.

8. Verzeker kind(eren) bij ouder met de hoogste dekking

Kinderen onder de 18 jaar zijn gratis meeverzekerd. Maar bij wie schrijf je ze bij? Onder jouw polis, of onder die van jouw partner? Wanneer jullie dezelfde dekking hebben, maakt dit geen verschil. Hebben jullie allebei een andere dekking? Schrijf jouw kind(eren) dan in onder de ouder met de breedste dekking. Jouw kind(eren) lift(en) dan automatisch mee op deze dekking. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld orthodontie, maar ook fysiotherapie.

9. Ga bewust om met medicijnen

Verzekeraars hebben vaak een voorkeur binnen een groep van gelijke medicijnen. Een voorbeeld: er is een groep medicijnen met dezelfde werkzame stof en dezelfde dosering, maar een andere leverancier. Jij krijgt binnen die groep het ene medicijn wel uit de basisverzekering vergoed en het andere niet. Je hebt dus niet altijd een aanvullende dekking voor medicijnen nodig. Als je hier goed naar kijkt, levert dit al snel een flinke besparing op.

10. Let op dat je niet onderverzekerd bent

De basis zorgverzekering vergoedt medische kosten in het buitenland tot het Nederlandse tarief. Als de zorg duurder is dan in Nederland kunt u zich hiervoor verzekeren via de zorg- of reisverzekering. Vraag jouw adviseur wat voor jou de beste oplossing is, zodat je niet dubbel of onderverzekerd bent.

11. Wel of geen aanvullende verzekering?

Ben je gezond en verwacht je in 2023 weinig zorgkosten? Dan kun je overwegen of je wel of geen aanvullende verzekering(en) afsluit. Bedenk bijvoorbeeld hoeveel je voor een aanvullende zorgverzekering betaalt en hoeveel gebruik je ervan denkt te gaan maken. Het is goed mogelijk dat het goedkoper is om de kosten zelf te betalen, in plaats van een aanvullende verzekering af te sluiten. Kijk bijvoorbeeld eens naar jouw tandartsverzekering. Twee keer in het jaar een consult betalen is veel goedkoper dan de goedkoopste tandartsverzekering. Hiermee bespaart je al gauw tientallen euro’s.

12. Profiteer van een collectieve zorgverzekering

Via een zorgcollectief is jouw zorgverzekering in veel gevallen goedkoper. Let daarbij wel op: ondanks de korting is het onnodig om een pakket te kiezen met een veel te uitgebreide vergoeding. De verleiding is groot, omdat je via het collectief dankzij de korting goedkoper uit bent.

Heb jij vragen over bovenstaande tips of wil je liever persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag op weg in jouw keuze voor de beste zorgverzekering in 2023!
Anderen lazen ook
Tips tegen een betaal-later-kater
Tips tegen een betaal-later-kater Lees meer
Subsidieloket Brede Weersverzekering open tot en met 15 mei
Subsidieloket Brede Weersverzekering open tot en met 15 mei Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in