Meld nu je schade

Preventietips om schade te beperken

Een verstopte afvoer van een dakgoot kan zorgen voor forse waterschade. Door een schoorsteen die intensief wordt gebruikt maar onvoldoende wordt geveegd kan brand, rook- en roetschade of zelfs koolmonoxidevergiftiging optreden. Wanneer kitranden in de badkamer en keuken niet tijdig worden vernieuwd, ontstaan er scheuren welke waterschade kunnen veroorzaken.

Preventie is een belangrijk uitgangspunt in het onderhouden van jouw woning. Op deze pagina bundelen wij al onze preventietips, zodat jij direct inzicht hebt in datgene wat je te doen staat. Schade welke ontstaan is door slecht onderhoud inclusief de daarbij horende gevolgschade is namelijk niet gedekt bij veel verzekeraars. Bekijk dus gauw of jouw kitranden, dakgoten en schoorsteen nog in goede staat zijn en kom in actie!

Onze preventietips op een rijtje

Reinig je dakgoten om lekkage te voorkomenTip 1: Reinig dakgoten om schade te voorkomen

Veel huiseigenaren riskeren forse schades doordat zij te weinig onderhoud plegen aan hun dakgoten. Vallende bladeren en ander ronddwalend afval blijft in veel gevallen langer dan twee jaar in een dakgoot liggen. Een verstopte dakgoot kan ervoor zorgen dat er water over de rand van de goot een wand in stroomt. Om nog maar niet te denken aan de mogelijkheid dat de dakgoot midden in een stortbui het voor gezien houdt. Ons advies? Reinig minimaal twee keer per jaar jouw dakgoten om een verstopte afvoer en alle gevolgen van dien te voorkomen.

Schoorsteen laten vergen voor de verzekeringTip 2: Veeg de schoorsteen

Slechts een fractie van alle huiseigenaren veegt ieder jaar de schoorsteen. Door een slecht onderhouden rookkanaal kan brand, rook- en roetschade of zelfs koolmonoxidevergiftiging optreden. Wanneer jouw schoorsteen is aangesloten op de cv en open haard doe jij er verstandig aan om het rookkanaal ieder jaar te (laten) reinigen.
 

Vervang om de 5 jaar je kitrandenTip 3: Vervang kitranden om waterschade te voorkomen

Wanneer je de kitranden in jouw badkamer of keuken goed onderhoudt blijven ze gemiddeld zo’n vijf jaar werkzaam. Wij adviseren je daarom eens in de drie tot vijf jaar de kitranden te vervangen. Snijd de oude kit uit de voegen en voorzie de hele voeg van een frisse, nieuwe kitlaag. Hiermee voorkom je erge(re) schade en oplopende reparatiekosten.

Schilder je kozijnen Tip 4: Schilder de kozijnen

Het houtwerk van kozijnen, deuren of ander materiaal in en rondom huis moet minimaal eens per 5 jaar worden voorzien van een fris laagje verf om waterschade te voorkomen. Toch schiet dit klusje er bij veel huiseigenaren in. Doe jezelf niet te kort en start dit weekend nog!

 

Voorkom brand met een goed rookalarmTip 5: Zorg voor brandpreventie

Zonder rook- of brandmelder wordt een brand veel te laat opgemerkt, met mogelijk grote schades of erger tot gevolg. Maar liefst 14 procent van de huiseigenaren heeft geen rook- of brandmelder. Wij adviseren je met klem hier verandering in aan te brengen. Sterker nog: sinds juli 2022 is een rook- of brandmelder zelfs verplicht. Voldoe je (al) aan deze richtlijn? Denk er dan ook aan om de brandmelder(s) geregeld te controleren.

Schilder je kozijnen Tip 6: Voorkom schade door een regenbui

Een flinke hittegolf of zomerse dag eindigt steeds vaker in een grote plensbui. Hierdoor ontstaat ook steeds sneller schade aan huizen en tuinen. Ondergelopen kelders, rioleringsproblemen of kortsluiting in de meterkast bijvoorbeeld. Door jouw regenpijp los te koppelen van de afvoerput kun je een groot deel van deze problemen al voorkomen. Het regenwater loopt in dat geval een regenton of jouw tuin in en hoeft niet te worden afgevoerd via de normale waterwegen. Let op! Doe dit niet wanneer jouw tuin het laagste punt in de nabije omgeving is. In dat geval stroomt er namelijk al een groot deel van het water richting jouw stukje van Nederland. Kortsluiting na of tijdens een flinke regenbui ontstaat in de meeste gevallen door buitenverlichting. Deze schade kun je voorkomen door in de meterkast de groep van de tuinverlichting (tijdelijk) uit te schakelen. In dat geval wordt er enkel stroom afgegeven aan de groepen binnenshuis. Daarnaast is het aan te raden om geregeld de buitenarmaturen en kabelaansluitingen te controleren.

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in