Meld nu je schade
Als ondernemer energie besparen: wat kán en wat móet?maandag, 29 januari, 2024

Als ondernemer snel weten of je wettelijk verplicht bent om energiebesparende maatregelen te treffen? Wil je lezen welke maatregelen je binnen vijf jaar terugverdient? Of wil je sowieso meer werk maken van duurzaam ondernemen? De quickscan van platform DEB (Duurzaam Energie Besparen) helpt je snel op weg.

Voor veel MKB-ondernemers vormt de energierekening een flinke kostenpost waar ze wat aan wíllen en soms ook wat aan móeten doen. Met de DEB-quickscan (houd je energienota bij de hand) ontdek je als huurder of eigenaar van een bedrijfspand al snel of je wettelijk verplicht bent om energiebesparende maatregelen te treffen. De wetgeving rondom energiebesparing, verplicht ondernemingen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m³ aardgas verbruiken om energie te besparen.

Suggesties

De website biedt tal van suggesties voor te treffen maatregelen. Bekijk bijvoorbeeld de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML) van de overheid (met 149 maatregelen) of kies voor de Top 7 Energiebesparingsmaatregelen. Denk aan isolatie, automatische sluitmechanismes voor deuren, led-verplichting, zonnepanelen, individuele temperatuurregelingen, enzovoort. Veel ondernemers weten op die manier wel tot twintig procent op hun energierekening te besparen.

Ervaringsverhalen

Interessant en inspirerend zijn de verhalen van ondernemers zelf, uit allerlei verschillende branches. Bijvoorbeeld een herenmodezaak die de deur voortaan dicht houdt en de winkel heeft voorzien van ledverlichting. Een distributeur/groothandel van kunststofhalffabricaten die met 4500 zonnepanelen inmiddels 50 procent van de benodigde energie zelf opwekt. Of een bakkerij met zeven productielijnen die bewegingsmelders voor de verlichting installeerde en van gasovens naar elektrische ovens wil overstappen.

Anderen lazen ook
Wil jouw kind ook het huis uit? Lees meer
Een frisse duik tijdens een dagje strand, waar laat je je spullen? Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in