Meld nu je schade
Auto van de zaak? Dan heb je vaak te maken met bijtellingdinsdag, 27 februari, 2024

Of je nou een werknemer bent met een leaseauto of een zelfstandig ondernemer die een auto van de zaak rijdt: in beide gevallen krijg je te maken met bijtelling. Althans, wanneer je de auto ook privé gebruikt.

Wanneer krijg ik te maken met bijtelling?

Wanneer je als werknemer of als ondernemer in een auto van de zaak rijdt. Je kunt de bijtelling ontwijken wanneer je in de zakelijke auto maximaal 500 privé-kilometer per jaar rijdt. Dat moet je dan wel kunnen aantonen met een rittenregistratie. Je vindt een ‘verklaring geen privégebruik auto’ op de site van de Belastingdienst.

Wat zijn in 2024 de percentages?

De bijtellingspercentages voor 2024 zijn ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Dat betekent een fiscale bijtelling van 22% voor alle auto’s die CO2 uitstoten (brandstofauto’s maar ook hybride) en 16% voor elektrische auto’s. Dat percentage van 16% geldt tot een drempelbedrag van € 30.000. Voor het deel daarboven geldt het standaard bijtellingstarief van 22%.

Blijven die percentages zo?

In 2025 zal de bijtelling voor elektrische auto’s licht stijgen tot 17% (tot het drempelbedrag van 30.000 euro). Vanaf 2026 is het bijtellingstarief voor elektrische auto's 22%. Houd er rekening mee dat het bijtellingspercentage 60 maanden geldig is en ingaat op het moment waarop het kenteken voor het eerst op naam wordt gesteld. Wie komend jaar een elektrische auto in gebruik neemt profiteert dus nog vijf jaar van het bijtellingspercentage van 16 procent.

Voor werknemers wordt de bijtelling via de loonstrook geregeld, en voor zzp’ers dan?

Als werknemer zie je de verrekening van de bijtelling (en soms ook een eigen bijdrage wanneer de werkgever dat zo heeft bepaald) inderdaad via de loonstrook. De eigen bijdrage wordt overigens weer afgetrokken van de bijtelling.
Bij ondernemers wordt de bijtelling bij de winst opgeteld. Wanneer de auto volledig tot het bedrijfsvermogen behoort dan kun je ook de btw over de aanschaf, het onderhoud en het gebruik als voorbelasting aftrekken. Let op: je kunt voor de inkomstenbelasting en de btw verschillende keuzes maken. Je boekhouder kan daarin adviseren.

En hoe zit het met de fiets?

Voor een (elektrische) fiets van de zaak (als werknemer of ondernemer) geldt sinds 2020 een bijtellingspercentage van 7% van de adviesprijs van de fiets. Dit komt in veel gevallen neer op enkele euro’s per maand.

Anderen lazen ook
Wil jouw kind ook het huis uit? Lees meer
Een frisse duik tijdens een dagje strand, waar laat je je spullen? Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in