Meld nu je schade
Financiële opvoeding: jong geleerd is oud gedaanvrijdag, 9 februari, 2024

Kinderen en jongeren staan 24 uur per dag bloot aan financiële verleidingen. Digitale marketing wordt steeds slimmer ingezet en geld is voor veel jongeren hét middel om erbij te horen. Hoe zorg je dat je grip houdt en hoe word je een ware ‘baas’ over je financiën? Dat thema staat centraal tijdens de 13e Week van het geld, van maandag 11 tot en met vrijdag 15 maart. Ook thuis kun je met je kroost aan de slag!

Door van jongs af aan te oefenen met sparen, plannen en keuzes maken, leren kinderen belangrijke vaardigheden die op latere leeftijd hard nodig zijn. De verleidingen liggen tegenwoordig zowel offline als online continu op de loer en het is belangrijk dat kinderen al jong over financiële vaardigheden beschikken. Dat ze bijvoorbeeld leren dat er ook mensen met slechte bedoelingen zijn. Dat criminelen met gewiekste trucs bij je rekening proberen te komen en dat die leuke influencer waarschijnlijk betaald wordt door een adverteerder.

Op school

De week van het geld richt zich op basisscholen, middelbaar onderwijs en mbo. Medewerkers van banken, verzekeraars en financieel advieskantoren verzorgen gastlessen die passen bij de fase van de leerlingen. De gastles ‘Nu voor Later’ laat mbo-studenten bijvoorbeeld al nadenken over hun financiële toekomst. Waar leef je van als je met pensioen bent? Moet je daar nu al iets voor doen? Ook zijn er lessen over verzekeringen. Heb je een verzekering nodig als je een nieuwe telefoon koopt? Wat kan er fout gaan op een schoolkamp? En welke risico’s kunnen op de loer liggen tijdens een sportdag?

Thuis

Ook thuis kun je met je kinderen aan de slag. Selecteer op deze pagina het tabje ‘Thuis’ en je vindt doeplaten en knutselopdrachten voor de jongere kinderen, maar ook filmpjes om samen met je puber te kijken. Wat kost bijvoorbeeld een smartphone? Hoe begin je met sparen? En hoe leer je om zelf geld te verdienen? Ook belangrijk: stel samen met je kinderen een zakgeldcontract op.

Lokaal

Steeds meer gemeenten in Nederland organiseren tijdens de Week van het geld op lokaal niveau een eigen programma. Kijk hier of jouw gemeente ook meedoet.

Anderen lazen ook
Tips tegen een betaal-later-kater Lees meer
Subsidieloket Brede Weersverzekering open tot en met 15 mei Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in