Meld nu je schade
Hoe ben ik verzekerd tegen stormschade?maandag, 21 februari, 2022

Het jaar 2022 is stormachtig begonnen; verzekeraars ontvingen een recordaantal schademeldingen als gevolg van de rondrazende Dudley, Eunice en Franklin. Heb je stormschade, wat wordt dan vergoed en wat niet? En ben je de dans ontsprongen, hoe weet je dan of je voor een volgende storm goed verzekerd bent?

Wordt schade aan mijn woning vergoed?

Als je een koopwoning hebt, zul je hiervoor een inboedel- en opstalverzekering af hebben gesloten; deze verzekeringen dekken in de regel ook schade door storm. Heb je een huurwoning? Dan heb je vaak voldoende aan alleen een inboedelverzekering, maar let er hierbij wel op dat eventueel eigenaarsbelang (zoals een schutting in de tuin) is meeverzekerd; dit is vaak niet standaard geregeld en zul je dus zelf aan moeten geven. Voor stormschade is vaak een (hoger) eigen risico van toepassing; neem contact op met je adviseur om navraag te doen of dit bij jou ook van toepassing is. Schade door slecht onderhoud is niet verzekerd.

Mijn auto is beschadigd door de storm, hoe zit het daarmee?

Met een autoverzekering is je auto verzekerd voor schade door rondvliegende takken, dakpannen en omvallende bomen. Hiervoor heb je wel een allrisk verzekering of een beperkt cascoverzekering nodig; is je auto alleen WA verzekerd, dan is schade door storm helaas niet gedekt. Volgens het Verbond van Verzekeraar heeft twee derde van het wagenpark in Nederland een beperkt casco of allrisk verzekering.

Wat moet ik doen als ik schade constateer?

  1. Het eerste wat je doet als je schade ontdekt, is deze zoveel mogelijk beperken. Ga na wat er precies is gebeurd, en kijk na of er geen verdere schade kan ontstaan.
  2. Breng de situatie in beeld: maak foto's. Op deze manier versoepel je het verzekeringstraject. Noteer hierbij de datum en het tijdstip van de opgelopen schade.
  3. Neem meteen contact op met je verzekeringsadviseur of je verzekeraar. Bij veel verzekeraars kun je online een schadeformulier invullen. Kom je er niet uit: vraag je adviseur om hulp.

Hoe zorg ik dat ik goed verzekerd ben?

Het is verstandig om je polisvoorwaarden even na te kijken. Is er bijvoorbeeld sprake van een eigen risico? En stelt de verzekeraar bepaalde voorwaarden? Vaak wordt van verzekerden verwacht dat zij aan de verzekeraar doorgeven dat er bepaalde vernieuwingen aan de woning zijn doorgevoerd, zoals een schuurtje, uitbouw of zonnepanelen. Heb je zonnepanelen? Niet alle verzekeraars vergoeden ook het verlies in stroomopbrengst.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Een verzekeraar kan uitkering weigeren als de schade voorzien was. Dus is er in je achtertuin een boom scheef gewaaid, onderneem dan actie om erger te voorkomen bij een volgende storm. Zijn er al dakpannen verschoven, zorg dat ze opnieuw bevestigd worden. En in algemene zin: zorg dat je huis goed is onderhouden.

Meer weten?

Lees alles over schade door het weer.
Dit zijn de preventietips van het Verbond van Verzekeraars.
Hoe zit het met mijn opstalverzekering?

Anderen lazen ook
Wil jouw kind ook het huis uit?
Wil jouw kind ook het huis uit? Lees meer
Een frisse duik tijdens een dagje strand, waar laat je je spullen?
Een frisse duik tijdens een dagje strand, waar laat je je spullen? Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in