Hypotheek afgelost? Zorg zelf voor de ‘doorhaling’donderdag, 4 augustus, 2022

Wanneer een hypotheek volledig is afbetaald, verdwijnt deze niet automatisch uit de registers van het Kadaster. Veel mensen weten dat niet en komen er pas achter wanneer ze de woning gaan verkopen. Of hun erfgenamen krijgen het te horen van de notaris die de erfenis afhandelt. De hypotheek moet dan alsnog worden uitgeschreven.

Royement is de officiële term voor het doorhalen of uitschrijven van de hypotheek. Vaak denken huiseigenaren daar niet aan wanneer de hypotheek is afgelost en het is ook niet verplicht wanneer je gewoon in de woning blijft wonen.

Verkopen of oversluiten

Het wordt wel een verplichting wanneer je de woning verkoopt. Deze moet voor de verkoop vrij van hypotheek zijn. Ook al heb je de hele lening afgelost, de woning is pas écht vrij van hypotheek nadat deze in het Kadaster is uitgeschreven. Royeren of doorhalen is eveneens verplicht wanneer je je hypotheek oversluit naar een andere geldverstrekker. De bestaande hypotheek moet dan worden geroyeerd.

Kosten

Uitschrijven is niet gratis, afhankelijk van de notaris kost dit tussen de 90 en 500 euro. Houd er rekening mee dat bij verkoop de koper de notaris mag kiezen. Wil je het in eigen hand houden, regel het dan op een eerder moment. De kosten zijn fiscaal aftrekbaar als de rente op de hypotheek ook aftrekbaar was.

Let op!

Heb je je hypotheek afgelost, maar verwacht je in de toekomst weer bedragen op te zullen nemen bij dezelfde geldverstrekker? Laat de inschrijving in het Kadaster dan ongemoeid. Dat scheelt je notariskosten.


 

Anderen lazen ook
Een woningbrand voorkomen, dit kun je doen
Een woningbrand voorkomen, dit kun je doen Lees meer
Een woningbrand voorkomen, dit kun je doen Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in