Meld nu je schade
In gesprek over geldzorgen: kan je als werkgever wel wat hulp gebruiken?dinsdag, 16 april, 2024

Als werkgever heb je een rol in het ondersteunen van werknemers met geldzorgen. Een gesprek over de financiële gevolgen van levensgebeurtenissen kan ernstige financiële problemen voorkomen en maakt de kans op uitval door geldstress kleiner. Maar hoe pak je het aan?

Financiële problemen worden voor de werkgever vaak pas zichtbaar wanneer het te laat is, zoals bij een loonbeslag of verzuim. Dit benadrukt het belang van een proactieve benadering op de werkvloer, stelt budgetinstituut Nibud.

Drempels

Maar er zijn aan beide kanten drempels. Werknemers schamen zich of vrezen dat het delen van hun problemen kan leiden tot ontslag of dat ze verdacht zullen worden van fraude. Maar ook werkgevers kunnen terughoudend zijn om hulp te bieden, onderzocht Nibud. Ze kunnen bang zijn om professionele grenzen te overschrijden. Het kan moeilijk zijn voor een werkgever om vast te stellen wat een gepaste grens is. Ook kunnen ze zich laten meeslepen door emoties tijdens gesprekken waarin heftige problemen of zorgen worden gedeeld. Dit kan het risico met zich meebrengen dat werkgevers meer willen helpen dan mogelijk is vanuit hun rol of organisatie.

Niet weten hoe

Leidinggevenden gaven in een onderzoek van Nibud aan dat ze meer willen doen om de financiële situatie van medewerkers te verbeteren maar niet altijd weten hoe. Ze zijn vaak onvoldoende op de hoogte van bestaande hulpmiddelen. Het kan een uitdaging zijn voor leidinggevenden om verder te kijken dan traditionele opties zoals loonsverhoging of het verhogen van het aantal werkuren. Een grote drempel is dat het hen aan inzicht ontbreekt wat betreft doorverwijsmogelijkheden.

Kaartenset

Het Nibud heeft een aantal sleutelmomenten gedefinieerd waarop een gesprek over geld belangrijk kan zijn. Dat zijn trouwen en samenwonen, veranderingen in werk, een kind krijgen, uit elkaar gaan, ziek worden, overlijden van een naaste en veranderingen in pensioen. Een bijpassende kaartenset laat deze life-events vanuit het perspectief van de werkgever én de werknemer zien. Zo ontstaat er fundament voor een gesprek over het life-event. Meer weten? Op 21 mei is er een gratis webinar

Kijk hier voor al het andere materiaal (workshops/gesprekshandleidingen) van Nibud voor werkgevers die werknemers willen helpen. 

Anderen lazen ook
Studenten, laat zorgtoeslag niet liggen! Lees meer
Word cyberweerbaar en vraag als ondernemer een subsidie aan Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in