Meld nu je schade
Inkomensnormen beschermen huizenkoper tegen te hoge leningwoensdag, 10 november, 2021

Je maximale hypotheek hangt samen met de waarde van de woning die je op het oog hebt én met je inkomen en dat van je eventuele partner. In 2022 kunnen huishoudens iets meer gaan lenen dankzij een verwachte loonstijging. De normen worden echter niet extra verruimd: zeker nu de markt zo verhit is bieden ze bescherming tegen een te hoge lening.

Huishoudens die in 2022 hetzelfde inkomen houden als in 2021, zullen iets minder kunnen lenen voor de aankoop van een eigen woning vanwege de gestegen inflatie. De inflatie is van invloed omdat andere huishouduitgaven daardoor duurder worden en er dus minder budget overblijft om in de hypotheek te stoppen. Dat schrijft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) dat elk jaar een advies uitbrengt over de hypotheeknormen. Het Centraal Planbureau verwacht een CAO-loonstijging van 2,2 procent. In dat geval neemt de leenruimte toe. Bij een bruto jaarinkomen van 35.000 euro kan er dan ongeveer 7.500 euro meer geleend worden.

Achterstand

Het Nibud ziet dat de normen goed werken omdat het aandeel mensen met een achterstand op de hypotheek minder dan 1 procent is, zelfs in deze coronatijd. De huidige hypotheeknormen bieden kopers in deze oververhitte markt een vorm van bescherming om overkreditering te voorkomen, vindt het budgetinstituut. Het verruimen van de hypotheekmogelijkheden zou ook al snel kunnen leiden tot nog hogere prijzen.

Vergelijken met huur

Huurders die graag willen kopen, moeten bij het vergelijken van huur- en kooplasten beseffen dat kopers meer kosten hebben dan huurders. Naast reserveren voor het onderhoud van de woning, moeten ze ook vaste lasten betalen, zoals onroerendezaakbelasting, waterschapslasten en de opstalverzekering. Gemiddeld bedragen al deze extra kosten bij elkaar zo’n 1,3 procent van de waarde van de woning. Bij een woning van drie ton is dit al ruim 300 euro per maand.

9.000 euro extra voor verduurzaming

Het is mogelijk om bovenop het maximale hypotheekbedrag extra te lenen wanneer energiezuinige maatregelen worden genomen. Bij een lager energieverbruik dan gemiddeld, is de energierekening immers lager en is er meer ruimte in het budget voor woonlasten. Het gaat dan om een bedrag van maximaal 9.000 euro.

Studieschuld

Een studieschuld verlaagt juist het maximale bedrag dat geleend kan worden, de wegingsfactor blijft even hoog als in 2021. Heb je een studieschuld uit het nieuwe leenstelsel (vanaf 1 september 2015)? Je studieschuld telt dan voor 0,35% mee in de berekening van je maximale hypotheek.

Waarde woning

Je maximale hypotheek wordt begrensd door je inkomen maar ook door de waarde van het onderpand. Is een huis drie ton waard, dan is de maximale hypotheek drie ton, ook al kunnen jij en je partner op basis van jullie inkomen wel vijf ton lenen.

Meer lezen?

Lees meer over de maximale hypotheek en jouw huishoudboekje.
Lees meer over verduurzamen.
Lees meer over duurhuurders.

Anderen lazen ook
Tips tegen een betaal-later-kater
Tips tegen een betaal-later-kater Lees meer
Subsidieloket Brede Weersverzekering open tot en met 15 mei
Subsidieloket Brede Weersverzekering open tot en met 15 mei Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in