Meld nu je schade
Is een collectieve zorgverzekering altijd voordeliger?dinsdag, 7 december, 2021

Heb je via je werkgever, sportclub of ledenorganisatie een aanbod gekregen voor een collectieve zorgverzekering voor 2022? En vraag je je af of dat voordelig voor je (gezin) is? Dat kan zo zijn, maar het hoeft niet altijd. Kwestie van vergelijken!

Sinds 2020 bedraagt de maximale wettelijke korting die zorgverzekeraars mogen geven op een collectieve basisverzekering vijf procent. Voorheen was dat tien procent. En naar verwachting verdwijnt de collectiviteitskorting op de basisverzekering in 2023 helemaal. Wel worden binnen een collectiviteit vaak extra dekkingen of diensten geregeld.

Situatie 2022

Voor het komende zorgjaar mag de zorgverzekeraar dus nog zowel op de basisverzekering als op de aanvullende verzekering een collectiviteitskorting verstrekken. De zorgverzekering is een dure verzekering, dus een korting is uiteraard mooi meegenomen. Maar kijk vooral wat je precies verzekert: is het niet te uitgebreid of (erger) te beperkt?


Alleen basisverzekering nodig?

Stel, je hebt in 2022 alleen een basisverzekering nodig omdat je geen gebruik maakt van zaken als fysiotherapie, brilvergoeding en homeopathie en ook geen tandartszorg verwacht. Is een basisverzekering met collectiviteitskorting dan altijd goedkoper? Dat hoeft niet, omdat er verschillende type polissen zijn in de basisverzekering. Maakt het jou niet uit welke specialist of welk ziekenhuis je vergoed krijgt? Dan is de budgetpolis van een andere aanbieder voor jou misschien goedkoper dan de collectiviteitspolis van je werkgever. Lees hier meer over de verschillen.


Ook aanvullende verzekeringen nodig?

Wil je naast de basisverzekering ook aanvullende verzekeringen afsluiten, kijk dan goed naar de inhoud van het aangeboden collectieve pakket. Past dat bij jouw zorgbehoefte? Zo ja dan kan dat een mooie korting opleveren! Ook worden in deze pakketten vaak specifieke extra’s opgenomen, bijvoorbeeld vergoedingen gericht op de werksituatie of ruimere vergoedingen voor preventie en een gezonde leefstijl. Controleer goed of de zaken die voor jou belangrijk zijn in het collectieve pakket zijn opgenomen.

Vergelijken

Kortom, ook met een collectief aanbod op zak loont het de moeite om zorgverzekeringen te vergelijken. Bedenk daarbij dat je in principe drie keuzes moet maken: welk type basisverzekering wil je (meer of minder keuzevrijheid), welke aanvullende dekkingen vind je belangrijk en met welk eigen risico voel je jezelf comfortabel. Lees hier meer.  

 

 

Anderen lazen ook
Tips tegen een betaal-later-kater
Tips tegen een betaal-later-kater Lees meer
Subsidieloket Brede Weersverzekering open tot en met 15 mei
Subsidieloket Brede Weersverzekering open tot en met 15 mei Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in