Is jouw Valentijn ook financieel een goede match?vrijdag, 10 februari, 2023

Het is de dag van de liefde. Maar je moet ook een beetje zakelijk zijn. Want wie betaalt de rekening van het Valentijnsetentje? En is het belangrijk dat jij en je geliefde ook een financiële match zijn?

Wie betaalt?

Uit onderzoek van de app Tikkie bleek vorig jaar dat het betaalmoment na een etentje voor veel mensen een ongemakkelijk moment is. Vorig jaar speelde Tikkie daar op in door het lot te laten bepalen wie de rekening moest betalen: er kon digitaal een flesje worden gedraaid. Uit het onderzoek bleek dat hoewel veel Nederlanders gelijkwaardigheid belangrijk vinden, toch meer mannen dan vrouwen vinden dat ze bij een eerste date moeten betalen. Wordt er samen betaald, dan is het wel handig om dat af te stemmen, een onaangekondigd betaalverzoek valt meestal niet zo in de smaak.

Match

Het Nibud heeft een leuke test om uit te vogelen of jij en je geliefde ook financieel een match zijn. Het idee is dat jullie beiden een aantal vragen beantwoorden en over de uitkomsten in gesprek gaan. Hoe staan jullie bijvoorbeeld tegenover het scheiden van gezamenlijke en persoonlijke uitgaven? Is de een geordender dan de ander? Wordt er gespaard of juist niet? Wat doe je als de ander een financiële keuze maakt waar je niet achterstaat? Misschien niet direct iets om tijdens de eerste date te doen, maar op termijn een nuttige oefening. Je vindt de test hier.

Samenwonen

Vordert de relatie en gaan jullie samenwonen, dan moet je om tafel om een aantal zaken te regelen. Denk aan de verdeling van de woonlasten, de uitgaven van het huishouden maar ook aan de gevolgen voor eventuele toeslagen. Het is aan te raden om een samenlevingscontract op te stellen en daarin de belangrijkste afspraken vast te leggen. Ook kun je met elkaar bespreken of er iets geregeld moet worden voor het geval een van jullie iets overkomt. Denk aan arbeidsongeschiktheid of overlijden.

Anderen lazen ook
Sparen wordt weer leuker, zorg wel dat je geld is beschermd Lees meer
Welke (belasting)zaken moet je als nabestaande regelen? Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in