Meld nu je schade
De waarde van je auto
Leer de echte waarde van jouw auto inschattendonderdag, 16 november, 2023 Na de aanschaf van een (nieuwe) auto daalt de waarde al snel. Gelukkig koop je een auto niet om er financieel beter van te worden. Bovendien krijg je bij de verkoop weer een gedeelte van jouw investering terug. Maar wat is jouw auto vandaag eigenlijk waard? Daar kun je op verschillende manieren achter komen.

ANWB Koerslijst

Vooropgesteld is het goed om te weten dat het bepalen van de huidige waarde van jouw auto altijd indicatief is. Voor de verkoopwaarde maakt het bijvoorbeeld al een groot verschil of je de auto zelf (via bijvoorbeeld Marktplaats) verkoopt of inruilt bij een autodealer. Ook ontstaat er een verschil in prijs wanneer je de auto inruilt op een andere of nieuwere variant of verkoopt zonder iets terug te kopen van de autogarage.

Om een goed beeld te krijgen van de dagwaarde van jouw auto kun je gebruik maken van de ANWB Koerslijst. In deze tool kun je op basis van jouw kenteken, het automerk, type en bouwjaar verschillende soorten waardes opvragen. Wees je daarbij overigens wel bewust dat de daadwerkelijke dagwaarde ook afhankelijk is van de staat van onderhoud en soms zelfs de kleur van jouw auto.

Vergelijk jouw bolide

Zodra je een helder beeld hebt van de huidige dagwaarde is het verstandig om op te zoeken voor welk bedrag vergelijkbare auto’s worden aangeboden. Kijk hierbij zowel naar het aanbod van particuliere verkopers als autobedrijven. Bedenk je ook dat in deze vraagprijs nog onderhandelingsruimte zit.

De juiste dagwaarde

De waarde van jouw auto speelt niet alleen een belangrijke rol tijdens de verkoop. Ook bij het verzekeren van een voertuig is het van belang de juiste waarde vast te leggen. Wanneer jouw auto total loss raakt vergoedt een verzekeraar namelijk niet meer dan de dagwaarde. Ons advies luidt daarom: laat je over een autoverzekering altijd goed informeren. Een verkeerde keuze kan je bij schade veel geld kosten!

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag, wil jij de dekking van jouw autoverzekering wijzigen of wens je graag onze ondersteuning? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag goed verzekert de weg op!
Anderen lazen ook
Tips tegen een betaal-later-kater
Tips tegen een betaal-later-kater Lees meer
Subsidieloket Brede Weersverzekering open tot en met 15 mei
Subsidieloket Brede Weersverzekering open tot en met 15 mei Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in