Meld nu je schade
Praat jij met je kinderen over geld? Plus tips om het te gaan doen!dinsdag, 23 maart, 2021

In de meeste gezinnen wordt niet vaak direct met kinderen gesproken over geld. Bijna 60% van de ouders doet dit slechts één of enkele keren per jaar. Herkenbaar? Tegelijkertijd nemen kinderen (onbewust) financieel gedrag over van hun ouders. En één op de drie kinderen vermoedt dat hun ouders wel eens geldzorgen hebben.

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Wijzer in geldzaken dat voor de tiende keer de Week van het geld organiseert, dit jaar van 22 t/m 26 maart. Doel is kinderen, ongeacht hun thuissituatie, de middelen te geven om op termijn zélf verstandige financiële keuzes te maken. Veel activiteiten zijn bedoeld als lesmateriaal voor scholen, maar er is ook genoeg om thuis te doen. Zie ook de vier tips onderaan dit artikel.

Zo ouder, zo kind

Is het jou wel eens opgevallen dat je kinderen hetzelfde over geld denken als jijzelf? Kinderen blijken vaak dezelfde mening over geld te hebben als hun ouders, zo blijkt uit het onderzoek. Als ouders bijvoorbeeld vinden dat geld moet rollen, dan vindt ruim de helft van hun kinderen dat ook (53%). Ook wat betreft gedrag nemen kinderen vaak het voorbeeld van thuis over. Als ouders het lenen van een klein geldbedrag prima vinden (66%) dan vinden hun kinderen dat ook (89%).

Sparen

Moet jouw kind wachten totdat het een bepaald bedrag gespaard heeft? Of help je je zoon of dochter een handje? Je bent niet de enige. Gevraagd naar een situatie waarin een kind iets wil kopen dat 50 euro kost - terwijl er maar 30 euro in de spaarpot zit - zegt slechts 40% van de ouders dat het kind moet wachten tot de resterende 20 euro is gespaard. De meeste ouders kiezen voor een andere oplossing, zoals het resterende bedrag lenen aan hun kind (34%) of het geven (23%). Een enkeling (3%) betaalt zelfs de volledige 50 euro.

Ruzie over geld

Kinderen pikken geldzorgen vaak op. Bijna de helft van de ouders zegt zich wel eens zorgen te maken over geld. Gevraagd waaraan kinderen het merken als zij denken dat hun ouders geldzorgen hebben, zegt de helft (51%) dit te weten omdat ze hun ouders erover horen praten. In de open vragen geven kinderen aan dit bijvoorbeeld te merken door “ruzie”. Een ander kind merkt op dat “we soms een week goedkoper eten of van producten die we al in huis hebben.” Weer een ander zegt: “Soms begint mijn moeder erover dat als mijn vader lang geen baan heeft we zuiniger moeten leven.”

Tips!

De Week van het Geld biedt je als ouders een aantal praktische handvaten om met je kind te praten over geld.

 

Anderen lazen ook
Wil jouw kind ook het huis uit?
Wil jouw kind ook het huis uit? Lees meer
Een frisse duik tijdens een dagje strand, waar laat je je spullen?
Een frisse duik tijdens een dagje strand, waar laat je je spullen? Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in