Meld nu je schade
Scheiding op komst? Krijg snel financieel inzicht!maandag, 13 september, 2021

Een scheiding is een emotionele gebeurtenis. Onzekerheid over de toekomst speelt daarin een grote rol. En dan gaat het ook over waar te wonen en waarvan te leven. De financiële consequenties zijn vaak niet meteen te overzien. Ga je het redden alleen? Het Geldplan Scheiden van Nibud geeft een eerste indicatie én een persoonlijk actieplan.

Wanneer een lange relatie verbroken wordt, moeten de financiën als het ware ontward worden. Vaak is het uitgavenpatroon gebaseerd op twee inkomens. De lasten zullen in het algemeen toenemen, omdat woonlasten niet langer gedeeld kunnen worden maar ook vanwege verhuis- en inrichtingskosten. Misschien blijft een van beiden in de huidige woning wonen, maar het kan ook zijn dat die verkocht moet worden.

Inzicht

Budgetinstituut Nibud heeft een ‘geldplan Scheiden’ ontworpen. In de tool beantwoord je enkele vragen over je persoonlijke situatie. Je vult het inkomen van jezelf en je partner in, de maandelijkse huurlasten/hypotheeklasten en het eigen vermogen zoals spaargeld. Op basis daarvan zie je een schatting, per persoon, van de inkomsten en uitgaven na scheiding. De tool geeft op basis van de gezinssamenstelling indicatieve bedragen voor boodschappen, kleding en vervoer. De bedragen zijn aan te passen aan jouw werkelijke situatie. Op die manier krijg je inzicht in de situatie na de scheiding.

Je vindt de tool hier. Naast een financieel overzicht, reikt de tool ook een aantal actiepunten aan, afhankelijk van je persoonlijke situatie. Denk aan de eigen woning, pensioen, fiscale zaken, ouderschapsplan en alimentatie.

Eigen woning

Scheiden met een eigen woning is ingewikkelder dan scheiden met een huurwoning. Misschien wil een van jullie in de woning blijven, maar de bank moet dat wel goedkeuren. De hypotheeklasten moeten dan immers van één inkomen betaald worden en dat is een hoger risico voor de bank. Laat je daarover goed adviseren. Lees hier meer

Pensioen

Pensioenen worden in geval van een scheiding niet automatisch verdeeld. Je moet zelf actie ondernemen. Als je partner en jij tijdens een huwelijk of geregistreerd partnerschap pensioen opbouwen, dan hebben jullie beiden recht op het opgebouwde pensioen. Voor samenwoners ligt het er aan wat er in het samenlevingscontract staat. 

Fiscaal

Daarnaast zijn er ook belastingtechnische gevolgen zoals diverse toeslagen en bijvoorbeeld de aftrek van de hypotheekrente. Het is belangrijk om dit snel te regelen, om te voorkomen dat er eventueel (grote) bedragen terugbetaald moeten worden. Je leest hier meer

Andere zaken

Als er minderjarige kinderen zijn, dan moet er in geval van een echtscheiding een ouderschapsplan komen. Hierin staan ook afspraken over kinderalimentatie. Ook hiervoor geldt dat het verstandig is een specialist te raadplegen. Het kan ook zijn dat er partneralimentatie verschuldigd is, dit ligt erg aan de beider inkomens.

Anderen lazen ook
Tips tegen een betaal-later-kater
Tips tegen een betaal-later-kater Lees meer
Subsidieloket Brede Weersverzekering open tot en met 15 mei
Subsidieloket Brede Weersverzekering open tot en met 15 mei Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in