Meld nu je schade
Subsidieloket Brede Weersverzekering open tot en met 15 meidonderdag, 21 maart, 2024

Als landbouwer die een gewas in de open lucht verbouwt, zoals groente, bollen fruit of voedergewassen, kun je behoorlijk last hebben van extreme weersomstandigheden. Hagel, zware regen, droogte, vorst of storm kunnen je oogst verpesten en grote schade veroorzaken. Je kunt je tegen dat weersrisico verzekeren. Tot en met 15 mei 2024 kun je een subsidie aanvragen en maximaal 63,7 % van de premie terugkrijgen.

Een van de verzekeringen die je als landbouwer kunt afsluiten, is de zogenaamde Brede Weersverzekering. Die biedt dekking voor schade aan gewassen door extreem weer zoals hagel, vorst, zware regen, droogte en storm. Er is wel een financiële drempel: het financieel verlies moet groter zijn dan 20% van de gemiddelde jaarproductie van het betreffende gewas.

Subsidie

De premie van deze verzekering is vrij van assurantiebelasting én er kan subsidie worden aangevraagd voor een deel van de premie. Dat moet je wel uiterlijk op 15 mei 2024 doen. Je ontvangt dan maximaal 63,7% van de verzekeringspremie. Het kan ook lager zijn, omdat het totale subsidiebudget van € 17.500.000 verdeeld wordt over het aantal aanvragers dat subsidie krijgt.

Meer informatie over de subsidie en hoe deze is aan te vragen, is te vinden via de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hier zijn ook de drie goedgekeurde verzekeraars te vinden en de voorwaarden waaraan de percelen moeten voldoen. Je verzekeringsadviseur kan je hierbij van dienst zijn.

Let op!

Ook wanneer je in 2023 een Brede Weersverzekering had lopen, moet je opnieuw een subsidie aanvragen. Dit gaat niet automatisch.

Anderen lazen ook
Tips tegen een betaal-later-kater Lees meer
Funderingsproblemen hebben grote financiële impact, hoe zit het bij jou? Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in