Meld nu je schade
Vijf vragen over de wintersportvakantievrijdag, 9 december, 2022

Zie jij jezelf al onder een strakblauwe lucht vanaf een witte piste naar beneden suizen? Duizenden Nederlanders vertrekken de komende maanden naar het buitenland voor een wintersportvakantie. Waar moet je allemaal aan denken? Vijf prangende vragen én de antwoorden.

Zit ik goed met een doorlopende reisverzekering?

Wanneer je vaker op reis gaat, is een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger. Ga wel even na of deze wintersportdekking heeft. Dat is vaak een extra module of aanvullende dekking die je ‘aan’ moet zetten. Controleer dat goed en check ook de maximale vergoedingen voor gestolen spullen: een ski-uitrusting is behoorlijk prijzig. Via de basiszorgverzekering ben je in het buitenland net zo verzekerd als in Nederland maar wel tegen de in Nederland geldende voorwaarden en tarieven. De kosten voor de zorg in het wintersportgebied liggen vaak hoger dan in Nederland. Om je voor het extra bedrag dat je medische behandeling kost te verzekeren, kies je bij je reisverzekering voor het meeverzekeren van de medische kosten. Kijk ook even wat je aanvullende verzekering (als je die hebt) al dekt. Geen doorlopende reisverzekering? Sluit dan een aparte reisverzekering af. Lees hier meer.

Wat als ik een ongeluk krijg?

De medische kosten vallen onder je basiszorgverzekering tot de in Nederland geldende tarieven. Voor het meerdere heb je extra dekking nodig. Ook het vervoer van de piste (bijvoorbeeld per helikopter) valt niet onder de zorgverzekering: hiervoor heb je wintersportdekking nodig. Sommige verzekeringen hebben diverse modules: kijk goed welke combinatie je nodig hebt. Ga je off-piste skiën zonder een ervaren gids of instructeur, dan verzekert bijna geen enkele wintersportverzekering een ongeval. Een enkele verzekeraar doet dat wel, maar ook dan geldt: wanneer je waarschuwingen negeert, dan keert de verzekeraar niet uit. Lees hier meer.

Kan ik nog ergens op besparen?

Sommige verzekeringen overlappen elkaar in dekking, waardoor veel vakantiegangers al snel dubbel zijn verzekerd als het gaat om hun wintersportverzekering. Zo hoeft hulp bij pech onderweg niet altijd als aparte dekking bij je reisverzekering te worden opgenomen. Net als het afsluiten van reisrechtsbijstand dat vaak al valt onder de bestaande rechtsbijstandverzekering. Lees hier meer.

Waar moet ik op letten als ik met de auto ga?

Tijdens winterse omstandigheden en bij een wintersportvakantie is het veiliger om te rijden met winterbanden. Daarnaast is het verstandig om naar een wintersportgebied sneeuwkettingen mee te nemen. In sommige landen zijn winterbanden en sneeuwkettingen zelfs verplicht. Lees hier meer over de regels per land. Ook is het verstandig om vooraf te checken of je recht hebt op pechhulp, via je verzekering, je dealer of een lidmaatschap van ANWB of Route Mobiel.

En moet ik nog aan corona denken?

Vooralsnog staan de belangrijkste wintersportgebieden op groen. Maar blijf het in de gaten houden. Dat kan via deze website. Ook lees je daar of er nog maatregelen gelden in het land waar je naar toe gaat, zoals mondkapjes in het openbaar vervoer.

Anderen lazen ook
Tips tegen een betaal-later-kater
Tips tegen een betaal-later-kater Lees meer
Subsidieloket Brede Weersverzekering open tot en met 15 mei
Subsidieloket Brede Weersverzekering open tot en met 15 mei Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in