Meld nu je schade
Voorkom een overdosis koolmonoxide (CO) in je woningdinsdag, 15 november, 2022

Ondanks de hoge gasprijzen is het stookseizoen toch echt begonnen. Kom niet in de verleiding je huis hermetisch af te sluiten: ventileren is van groot belang als het gaat om het voorkomen van een koolmonoxidevergiftiging. Waar rookmelders sinds juli 2022 wettelijk verplicht zijn, zijn CO-melders dat nog niet. Je doet er goed aan ze toch in huis te halen. En ken je ook de andere voorzorgsmaatregelen?

Ieder jaar overlijden in Nederland gemiddeld 5 tot 10 mensen door koolmonoxidevergiftiging. Nog eens honderden mensen belanden in het ziekenhuis. De Onderzoeksraad voor Veiligheid vermoedt dat het werkelijke aantal slachtoffers 3 tot 5 keer groter is. Dit komt doordat een koolmonoxidevergiftiging vaak niet wordt herkend omdat de klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid ook bij allerlei andere aandoeningen kunnen voorkomen.

Melder

In de helft van de ongevallen met koolmonoxide is de cv-installatie de oorzaak. Maar ook geisers, boilers, kachels, haarden en kooktoestellen kunnen leiden tot een koolmonoxidevergiftiging. Een koolmonoxidemelder kan je op tijd waarschuwen. Plaats zo’n melder in ieder geval in de ruimte van het verwarmingstoestel of de open haard. Lees hier waar je ze het beste kunt plaatsen. Het is soms ook mogelijk om een combimelder op te hangen, die waarschuwt voor zowel rook als koolmonoxide. Houd er ook rekening mee dat je ze tijdig vervangt. 

Ventileren en controleren

Daarnaast is het belangrijk om in huis goed te ventileren. Zorg dat er altijd een raampje of een luchtrooster openstaat. Ook is het sterk aan te raden om je verwarmingstoestel zoals cv-ketel, geiser, gashaard of kachel minimaal één keer per jaar te laten controleren. Vanaf 1 april 2023 mag dit alleen nog gebeuren door een gecertificeerd bedrijf. Het is zelfs verboden om zelf aan deze apparaten te klussen. Een CO-vrij gecertificeerd installatiebedrijf is te herkennen aan het CO-vrij logo.

Lees ook:

Veilig stoken
Rookmelders, maar doen ze het ook?

Anderen lazen ook
Tips tegen een betaal-later-kater
Tips tegen een betaal-later-kater Lees meer
Subsidieloket Brede Weersverzekering open tot en met 15 mei
Subsidieloket Brede Weersverzekering open tot en met 15 mei Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in