Meld nu je schade
Vrijstelling overdrachtsbelasting geldt voor huis tot vier tondonderdag, 14 januari, 2021

De op Prinsjesdag voorgestelde maatregel dat huizenkopers jonger dan 35 jaar eenmalig geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen, is aangepast. Het voorstel is nu dat de maatregel alleen geldt wanneer je een huis koopt met een waarde onder de € 400.000.

De maatregel werd bedacht om de toegang tot de woningmarkt voor jonge huizenkopers makkelijker te maken. Geen overdrachtsbelasting betalen zorgt er voor dat zij minder eigen geld hoeven mee te brengen. 

Duwtje in de rug

De minister vindt nu echter dat dit moet gelden voor starters die dit duwtje in de rug ook het hardste nodig hebben. Daarom kom je alleen in aanmerking wanneer je een huis onder de €400.000 koopt. Wie een duurdere woning aanschaft, betaalt net als andere huizenkopers 2% overdrachtsbelasting. Deze grens van vier ton zal volgens plan gelden vanaf 1 april 2021.

Eerste kwartaal

Veel huizenkopers hebben echter al rekening gehouden met de maatregel die op Prinsjesdag werd aangekondigd. Daarom is het voorstel dat in het eerste kwartaal van 2021 nog het ‘oude’ plan geldt. Ben je onder de 35, en krijg je tussen 1 januari en 31 maart 2021 de sleutel, dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen, ongeacht de waarde van de woning.

Starters

De maatregel was in eerste instantie bedoeld voor starters, niet voor doorstromers. Maar omdat het maken van dat onderscheid de praktische uitvoering lastig maakt, wordt nu alleen uitgegaan van de leeftijdsgrens van 35 jaar. Ook een doorstromer van 30 kan er dus – eenmalig – van profiteren.

Kritiek

De organisatie die de Nationale Hypotheek Garantie uitvoert vindt dat er snel duidelijkheid moet komen of en hoe het plan in de wet wordt opgenomen. De Tweede Kamer moet de plannen nog goedkeuren. NHG adviseert huizenkopers om voorlopig gewoon rekening te houden met overdrachtsbelasting van 2%. Een verlaging is dan een mooie meevaller.

Anderen lazen ook
Tips tegen een betaal-later-kater
Tips tegen een betaal-later-kater Lees meer
Subsidieloket Brede Weersverzekering open tot en met 15 mei
Subsidieloket Brede Weersverzekering open tot en met 15 mei Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in