Meld nu je schade
Wanneer mag je een reis annuleren?maandag, 25 april, 2022

We gaan weer op reis! Voor veel Nederlanders reden om zich te verdiepen in een goede (doorlopende) reisverzekering, vaak aangevuld met een annuleringsverzekering. Waar moet je op letten wanneer je zo’n annuleringsverzekering afsluit?

Een van de belangrijkste zaken bij het afsluiten van een annuleringsverzekering is dat je er niet te lang mee moet wachten. In de regel moet je deze verzekering direct na het boeken van de reis sluiten, verzekeraars hanteren hiervoor maximumtermijnen van bijvoorbeeld zeven of veertien dagen. Dit is om te voorkomen dat je nog snel een annuleringsverzekering afsluit omdat er bijvoorbeeld een familielid ernstig ziek is geworden en je de schade dus eigenlijk al verwacht. Wanneer je vaker per jaar op reis gaat, kun je ook overwegen om een doorlopende annuleringsverzekering af te sluiten.

Familieleden en huisdieren

Een annuleringsverzekering is fijn om te hebben wanneer je plotseling niet op reis kunt. Onderzoeksbureau MoneyView vergeleek de dekking van verschillende aanbieders. Bij alle aanbieders zijn de annuleringskosten van een reis vanwege een plotseling ernstig ongeval, levensbedreigende ziekte of overlijden van een verzekerde of een familielid in de eerste (kinderen, ouders) of tweede graad (broers, zussen) gedekt. Bij een familielid in de derde graad, zoals een oom of tante of je neefje of nichtje, is dit minder vaak het geval. Sommige annuleringsverzekeringen bieden ook dekking bij het overlijden van een goede vriend(in) of het doodgaan van je hond, kat of paard.
Let op: vaak zijn deze dieren specifiek genoemd in de voorwaarden, daarmee wordt bedoeld dat andere huisdieren niet onder de dekking vallen.

Dekking gebeurtenissen

Verzekeraars dekken in hun voorwaarden vaak ook een aantal specifieke situaties. Zoals de situatie waarin een verzekerde die werkloos was een baan heeft gekregen en daardoor niet met vakantie kan omdat er gewerkt moet worden. Of juist andersom: de situatie waarin je onverwacht wordt ontslagen waardoor een vakantie niet meer zo goed uitkomt. Hiervoor gelden wel aanvullende voorwaarden, zoals de lengte van het dienstverband. Ook mag je bij veel aanbieders annuleren omdat je gaat scheiden. Uiteraard moet het steeds gaan om gebeurtenissen die onbekend waren bij het boeken van de reis en het aangaan van de annuleringsverzekering.

Corona

Wanneer je een reis hebt geboekt en in je vakantieland van keuze breekt ineens plaatselijk corona uit waardoor het reisadvies negatief wordt of je liever niet wilt gaan, dan is dat op de meeste annuleringsverzekeringen niet gedekt. Corona wordt niet langer gezien als een onverwachte gebeurtenis. Er zijn echter uitzonderingen en bij sommige aanbieders is een allrisk-dekking af te sluiten.
Je kunt natuurlijk altijd proberen je reis via de reisorganisatie of vliegmaatschappij om te boeken. Overigens kun je wél een beroep op je annuleringsverzekering doen wanneer je besmet bent geraakt met het coronavirus en daardoor niet kunt reizen.

Bijzondere dekking

MoneyView ontdekte dat de verzekeringen van Centraal Beheer, FBTO en Interpolis wel een heel bijzondere annuleringsdekking kennen, namelijk een vergoeding voor het geval er een officiële Elfstedentocht op de schaats wordt verreden en de verzekerde daar een startbewijs voor heeft. Voor sommige mensen een belangrijke reden om thuis te willen blijven!

Anderen lazen ook
Wil jouw kind ook het huis uit?
Wil jouw kind ook het huis uit? Lees meer
Een frisse duik tijdens een dagje strand, waar laat je je spullen?
Een frisse duik tijdens een dagje strand, waar laat je je spullen? Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in