Meld nu je schade
Wat betekent een lening voor je portemonnee?dinsdag, 18 mei, 2021

Grip op je financiën is belangrijk, zeker als je geld gaat lenen. Dus als je een doorlopend krediet of een persoonlijke lening wilt afsluiten is het verstandig om goed te bedenken wat dat betekent voor je maandelijkse budget. De vernieuwde Risicometer Lenen van budgetinstituut Nibud geeft inzicht in de gevolgen van een lening voor je financiële situatie.

Veel online tools laten zien wat je (maximaal) mag lenen op basis van je inkomen, maar belangrijker is of de lening ook daadwerkelijk in je persoonlijke financiële situatie past. Kun je de lasten wel dragen? Of moet je bezuinigen op andere zaken? De Risicometer Lenen van Nibud kan je daarbij helpen. De tool berekent of je jouw verplichte uitgaven, zoals vaste lasten voor woning en levensonderhoud, nog kunt betalen. Maar ook of je op ‘vrije uitgaven’ moet besparen, zoals vakantie, uitstapjes of bijvoorbeeld sporten.

Persoonlijk budget

Wat bij jou past is afhankelijk van bijvoorbeeld gezinssamenstelling, vaste lasten, woonsituatie en inkomsten. En of je al andere leningen hebt en wat voor lening je nu wilt aangaan. Op basis van al die gegevens geeft de Risicometer Lenen aan of die lening in je persoonlijke budget past.

Uitkomsten

Er zijn vijf uitkomsten mogelijk. Zo wil een rode uitkomst zeggen: ‘Als u deze lening aangaat, dan kunt u die waarschijnlijk maar net betalen. U zult veel geld kwijt zijn aan aflossingen en weinig geld overhouden om bijvoorbeeld leuke dingen te doen of kopen.’

Let op!

Je kunt de Risicometer Lenen gebruiken als je een doorlopend krediet of een persoonlijke lening wilt afsluiten. De tool is daarnaast geschikt voor autokredieten, postorderkredieten, creditcardschulden en roodstaan. Voor een hypotheek is de Risicometer Lenen niet geschikt.

Tip!

Ga je een hypotheek afsluiten? Ook dan is het van groot belang om niet alleen naar de maximale te verkrijgen lening te kijken, maar ook naar de daadwerkelijke impact op jouw/jullie maanduitgaven. Je financieel adviseur kan daarbij helpen. Lees ook dit artikel op Finfin: Past een maximale hypotheek wel in jouw huishoudboekje?

Anderen lazen ook
Tips tegen een betaal-later-kater
Tips tegen een betaal-later-kater Lees meer
Subsidieloket Brede Weersverzekering open tot en met 15 mei
Subsidieloket Brede Weersverzekering open tot en met 15 mei Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in