Meld nu je schade
We kunnen weer op reis. Doe het goed verzekerd!woensdag, 9 juni, 2021

Al een vakantie in het buitenland geboekt of zoek je nog een leuke camping? Hebben zaken als een negatieve testuitslag of een vaccinatiepaspoort jouw volle aandacht? Vergeet ook vooral je reisverzekering niet en voorkom vervelende verrassingen. Blijf ook tijdens je vakantie alert.

Niemand weet precies hoe het coronavirus zich tijdens de zomermaanden zal gedragen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken voorziet alle landen van kleurcodes en die hebben effect op de dekking van je reisverzekering. De kleurcodes kunnen veranderen, net voor of tijdens jouw vakantie. Houd ze dus in de gaten.

Code groen

Bij deze code is er niets aan de hand. Het gebied is veilig en je reisverzekering kent geen bijzondere restricties.

Code geel

Als je naar een gebied gaat met een geel reisadvies, dan biedt je reisverzekering gewoon dekking voor de zaken waarvoor je normaal ook verzekerd bent. Maar je moet wel opletten. Wanneer het aantal besmettingen toeneemt en het reisadvies van de overheid springt op oranje, dan verwacht je verzekeraar dat je het gebied zo snel mogelijk verlaat.
Als je geen actie onderneemt, dan loop je kans dat je niet meer gedekt bent door je reisverzekering. Neem daarom altijd contact op met je reisverzekeraar als je van mening bent dat je het gebied niet op een veilige manier kunt verlaten.

Code oranje of rood

Als je naar een gebied gaat met een oranje of rood reisadvies, dan is er doorgaans geen dekking als het om (corona gerelateerde) schades gaat. Het idee daarachter is dat je dit had kunnen weten. Het verschilt per reisverzekeraar of overige risico’s die niets met corona te maken hebben, zoals diefstal van bagage, wél gedekt zijn. Vaak staat dit vermeld op een pagina met veelgestelde vragen op de website van de verzekeraar. Kom je er niet uit, vraag het je adviseur of neem contact op met de verzekeraar.

Zorgverzekering

Je zorgkosten in het buitenland worden gedekt door je zorgverzekering. Dat is door corona niet anders. Noodzakelijke medische kosten worden dus gewoon vergoed, ook wanneer je in een rood of oranje gebied bent. Echter: deze kosten worden vergoed tot het maximum tarief van de behandeling in Nederland. Via je reisverzekering kun je je extra verzekeren, maar ben je in een gebied waar je reisverzekering geen dekking meer heeft en moet je een behandeling ondergaan, dan moet je de eventuele extra kosten dus zelf betalen.

Annuleren

Wat wanneer je niet op vakantie kunt omdat je helaas positief getest bent? Als je een annuleringsverzekering hebt, ben je hier doorgaans wel voor verzekerd. Maar: als je wilt annuleren omdat het door jou geboekte huisje in rood gebied blijkt te staan, dan is dat niet gedekt op een annuleringsverzekering. Verzekeraars zien dit inmiddels namelijk niet meer als een onvoorzien voorval. Moet de reisorganisatie of de vliegmaatschappij een (pakket)reis of vlucht annuleren, dan krijg je je geld terug, een voucher aangeboden of kun je kiezen voor een vervangende reis of vlucht.  

In Nederland blijven

Blijf je binnen de landsgrenzen? Heb je dan een reisverzekering nodig? Medische kosten worden gewoon vergoed op je zorgverzekering. Wel kan er natuurlijk ook in Nederland iets gebeuren. Je veroorzaakt bijvoorbeeld schade aan je gehuurde huis of er gebeurt iets met je bagage. Sommige inboedelverzekeringen kennen een buitenshuisdekking, het is verstandig om die er even naast te leggen. Zo voorkom je dubbele kosten. Wil je de accommodatie kunnen annuleren, overweeg dan een (losse) annuleringsverzekering.

Checken!

Via deze website kun je de diverse kleurcodes in de gaten houden. Hier staat ook vermeld of je wel/niet in quarantaine moet na aankomst of thuiskomst. 

 

Anderen lazen ook
Tips tegen een betaal-later-kater
Tips tegen een betaal-later-kater Lees meer
Subsidieloket Brede Weersverzekering open tot en met 15 mei
Subsidieloket Brede Weersverzekering open tot en met 15 mei Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in