Meld nu je schade
Week van de RI&E. Ondernemer, voldoe jij al aan deze verplichting?dinsdag, 22 juni, 2021

Officieel moet elke ondernemer met personeel een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie hebben, ofwel een RI&E. Een verplichting vanuit de Arbowet, waar nog niet elke ondernemer aan voldoet. Van maandag 21 tot en met vrijdag 25 juni is het de Week van de RI&E. Een goed moment om er ook voor jouw onderneming een op te stellen. Al gedaan? Grijp de gelegenheid dan aan voor een update. Zijn er bijvoorbeeld nieuwe manieren van werken bijgekomen en welke risico’s brengen die mee?

Een RI&E is simpel gesteld een lijst met alle (veiligheids- en gezondheids) risico’s in je bedrijf, en een plan voor het oplossen ervan. Denk aan snijgevaar bij machines of valgevaar bij werken op hoogte, maar ook aan langdurige blootstelling aan hoge werkdruk of blootstelling aan op termijn gevaarlijke stoffen. Ook de maatregelen tegen verspreiding van het corona-virus horen thuis in de RI&E. Bij inventariseren stopt het niet: er moet vervolgens uiteraard ook een plan komen om de risico’s te verkleinen door preventie.

Verzekeringen

Wie de inspectie SZW op bezoek krijgt en geen RI&E heeft, riskeert een boete. Maar het naleven van de RI&E verplichting is ook belangrijk voor je zakelijke verzekeringen. Verzekeraars gaan er van uit dat je je houdt aan de wettelijke verplichtingen. Bovendien speelt preventie ook bij verzekeringen een grote rol. De RI&E komt met name in beeld bij verzuimverzekeringen en werkgeversaansprakelijkheid en niet-naleving ervan kan invloed hebben op de dekking. Raadpleeg je financieel adviseur of verzekeraar, zij kunnen je hierbij van dienst zijn.

Week van de RI&E

Van maandag 21 tm vrijdag 25 juni zijn er tal van manieren om je kennis bij te spijkeren. Op deze website lees je precies wat er te doen is op de diverse thema’s. Doe mee aan een online vragenuurtje, leer hoe je voor veerkrachtige medewerkers zorgt of hoe je thuiswerken verwerkt in je plan. Maar ook: werkplekonderzoek, een webinar over gevaarlijke stoffen, en de blik van de Inspectie.

 

Anderen lazen ook
Tips tegen een betaal-later-kater
Tips tegen een betaal-later-kater Lees meer
Subsidieloket Brede Weersverzekering open tot en met 15 mei
Subsidieloket Brede Weersverzekering open tot en met 15 mei Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in