Meld nu je schade
Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?dinsdag, 6 februari, 2024

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde (waardering onroerende zaken). Denk daar wel even over na: een hoge WOZ-waarde kan namelijk ook een financieel voordeel opleveren.

Aan het begin van ieder jaar ontvang je van de gemeente de nieuwe WOZ-waarde van je woning. Je kunt op de site WOZ-waardeloket bijvoorbeeld de WOZ-waardes van huizen in jouw buurt raadplegen. Aan de hand van de WOZ-waarde van jouw woning wordt de hoogte van een aantal belastingen bepaald. Wanneer je alleen naar de belastingen kijkt is een zo laag mogelijke WOZ-waarde het meest aantrekkelijk.

Lokale belastingen

Lokale belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelasting worden vastgesteld door een percentage van de WOZ-waarde te nemen en dit percentage verschilt per gemeente. De gemeente kan deze percentages jaarlijks aanpassen.

Inkomstenbelasting

Maar ook bij de inkomstenbelasting speelt de WOZ-waarde een rol. Hier gaat het om het eigenwoningforfait. Dit is het bedrag dat de fiscus optelt bij je inkomen. Het eigenwoningforfait bedraagt in 2024 voor huizen tussen de 75.000 euro en 1,2 miljoen euro 0,35 procent van de WOZ-waarde.

Erfbelasting

En dan is er nog de erfbelasting. Wie een woning erft, betaalt erfbelasting over de WOZ-waarde van de woning en niet over de waarde waartegen de woning uiteindelijk wordt verkocht. Uiteraard heb je die waarde dan graag zo laag mogelijk. Je mag als erfgenaam kiezen uit twee WOZ-waardes. Erfde je bijvoorbeeld in 2023 een huis, dan kun je de WOZ-waarde uit 2023 nemen (met waardepeildatum 1-1-2022) of die van 2024 (met waardepeildatum 1-1-2023). Ook erfgenamen kunnen bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde.

Maar naast deze fiscale zaken zijn er ándere factoren waarin de WOZ-waarde een rol speelt en waarbij een lage waarde niet perse gunstig is.

Een huis verkopen

De WOZ-waarde speelt een rol bij de aankoop en verkoop van een huis. De WOZ-waarde geeft namelijk inzicht in de marktwaarde van de woning en kopers zullen hier rekening mee houden wanneer ze een bod uitbrengen. Zij zullen vragen hebben wanneer er een groot gat zit tussen de vraagprijs en de WOZ-waarde. Als verkoper heb je dus baat bij een zo hoog mogelijke WOZ-waarde. Ga je binnenkort verhuizen en je huis op de markt brengen, laat de WOZ-waarde dan lekker met rust. Of maak juist bezwaar tegen een in jouw ogen te lage WOZ-waarde, dat kan natuurlijk ook.

Hypotheek

Tot slot is het mogelijk dat de bank jouw hypotheekrente verlaagt wanneer de WOZ-waarde van je woning fors toeneemt en daardoor dus ook de verhouding tussen de hoogte van jouw hypotheek en de waarde van de woning verandert. Die verhouding bepaalt in welke risico-klasse de bank jouw hypotheek heeft ondergebracht. En hoe lager jouw hypotheekschuld ten opzichte van de marktwaarde, hoe lager ook het rentepercentage zal uitvallen. Afhankelijk van de indeling die jouw geldverstrekker hanteert kan het maar zo enkele tienden schelen en dat levert je op jaarbasis een behoorlijk bedrag op. Bij sommige geldverstrekkers volstaat het insturen van de nieuwe WOZ-waarde; anderen vragen aanvullend om een taxatierapport.

Anderen lazen ook
Tips tegen een betaal-later-kater Lees meer
Subsidieloket Brede Weersverzekering open tot en met 15 mei Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in