Meld nu je schade
Zijn de spullen in mijn tuin verzekerd?maandag, 8 mei, 2023

In de zomermaanden wordt de tuin meer gebruikt: om in te ontspannen en om in te werken. De loungebank en de barbecue kunnen naar buiten en de zitmaaier wordt in gebruik genomen. Hoe zijn deze spullen eigenlijk verzekerd tegen diefstal of weerschade?

Op de meeste inboedelverzekeringen is tuinmeubilair en tuingereedschap gewoon meeverzekerd tegen diefstal, net als tuinspullen zoals parasols. Zelfs het wasgoed aan de waslijn is in de regel meeverzekerd! Het moet dan wel gaan om een afgesloten tuin.

Er kunnen wel voorwaarden bij horen zoals een eigen risico of een maximale vergoeding. Heb je bijvoorbeeld een kostbare tuinset: kijk dan even of die maximale vergoeding genoeg voor je is. Dat geldt ook voor een dure barbecue, niet alle verzekeraars rekenen deze tot de tuinmeubelen. Heb je een kostbaar exemplaar, controleer dat dan even en zet de barbecue na gebruik voor de zekerheid in een afgesloten schuurtje.

Schuur en schutting

Als het gaat om weerschade aan je tuinspullen, bijvoorbeeld door een hagelbui, dan zijn de meeste verzekeringen minder ruim. Deze schade wordt op de inboedelverzekering doorgaans niet vergoed. Wel kun je soms een aparte tuinverzekering afsluiten. Schade aan een schuurtje of schutting valt onder de opstalverzekering. Huur je een woning en heb je zelf een schutting betaald en geplaatst, dan valt die onder het huurdersbelang en dat is in de regel weer meeverzekerd op de inboedelverzekering.

Andere spullen

Wat wanneer je met je laptop of tablet in de tuin zit en vergeten bent deze naar binnen te halen? Worden deze kostbare spullen gestolen, dan zul je hier een speciale buitenhuisdekking of mobiele elektronicadekking voor nodig hebben. Hierbij geldt wel, net als bij alle verzekeringen, dat de verzekeraar verwacht dat je voorzichtig met je spullen omgaat.

Een fiets die in de tuin wordt gestald is niet verzekerd tegen diefstal. Een fiets is immers geen tuinmeubel en moet over het algemeen op slot staan in een afgesloten schuurtje om voor schadevergoeding in aanmerking te komen.

Preventie

Natuurlijk ga je niet elke avond je loungeset naar binnen zeulen, maar het is wel verstandig om prijzig tuingereedschap op te bergen in een afgesloten schuur. Een dure zitmaaier kun je aan een slot leggen. Ook doe je er goed aan om voorbereid te zijn op slecht weer of een zomerstorm, berg losse spullen dan op, zorg voor een stevige schutting en wees alert op losse takken; kortom onderhoud je tuin goed.

Anderen lazen ook
Wil jouw kind ook het huis uit?
Wil jouw kind ook het huis uit? Lees meer
Een frisse duik tijdens een dagje strand, waar laat je je spullen?
Een frisse duik tijdens een dagje strand, waar laat je je spullen? Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in