Meld nu je schade

Motorvoertuigen

Gebruik je een motor, auto, bromfiets of snelle elektrische fiets? Dan ben je in de meeste gevallen verplicht om hiervoor minimaal een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het doel van deze wettelijke verplichting is om slachtoffers van schade of letsel te beschermen. Wat moet je weten over de verzekeringen voor jouw motorvoertuigen? We vertellen het je graag op deze pagina.

Het begint met de vraag: wat is een motorrijtuig? Een motorrijtuig is een voertuig dat met mechanische of elektrische kracht wordt voortbewogen. Daarmee is motorrijtuig een ruimer begrip dan motorvoertuig. Onder motorvoertuigen vallen volgens het Reglement verkeersregels en verkeerstekens alle gemotoriseerde voertuigen behalve brom- en snorfietsen, fietsen met trapondersteuning en gehandicaptenvoertuigen.

In het algemeen kunnen we zeggen dat voor de volgende motorrijtuigen en WA-verzekering moet worden afgesloten:

Auto’s, vrachtwagens en soortgelijke voertuigen.
Motoren, bromfietsen, snorfietsen, scooters en fietsen met hulpmotor.
Andere voertuigen met kenteken die op jouw naam staan.

Als een kenteken op jouw naam staat, ben je dus ook verplicht om het voertuig te verzekeren. Soms hoor je nog weleens dat je auto’s of andere voertuigen die niet op de openbare weg staan niet hoeft te verzekeren, maar dat klopt niet.

 

  • Filter op:
Motorvoertuigen Koffiemomentje

Je zou graag eens een verzekeringsdeskundige willen spreken over een vraag of een probleem. Onder het mom van “durf te vragen”, dagen we je uit om ons eens uit te proberen.

Vergelijk met elkaar:
OnafhankelijkAdvies

Wij bewaken jouw belangen, ook tegenover verzekeraars. Wij zijn geen verlengstuk van de verzekeraars. Ook als het tegenzit en je schade hebt.

Persoonlijken op maat

Wij geloven niet in eenheidsworst. Ieder te verzekeren risico is uniek, en zo gaan wij er ook mee om. Ook komen wij graag bij jou langs.

Gespreidof in één keer

We maken met jou duidelijke afspraken over de kosten, die je ook gespreid kunt betalen. Zo maken wij onze diensten voor iedereen bereikbaar.

Veilig enbetrouwbaar

Onze medewerkers zijn ervaren vakmensen. We snappen geldzaken zeer goed en de veiligheid van jouw gegevens kunnen wij garanderen.

Een Motorvoertuigen die goed bij je past

Gebruik je het voertuig niet, dan heb je wel de mogelijkheid om het kenteken te laten schorsen. Als een kenteken niet is geschorst, dan moet het voertuig aangemeld zijn bij een verzekeringsmaatschappij. De RDW controleert ook op deze verzekeringsplicht. Voldoe je niet aan de verzekeringsplicht, dan resulteert dit in een forse boete.

Hieronder vind je meer informatie over motorvoertuigen en de benodigde verzekeringen. Het gaat hier uiteraard om algemene informatie. Voor een advies op maat neem je contact op met de specialisten van Advies en Kies. We helpen je graag met een goed advies over jouw verzekeringen.

 

Meest gekozen Pakketten .
PersoonlijkAOV Premiemonitor
Al vanaf 5,63 per maand

Ben jij benieuwd of de premie van je huidige AOV nog marktconform is? Betaal je niet te veel voor je AOV? Kan het goedkoper? Met de AOV Premiemonitor zoeken we dat voor je uit.

  • Premievergelijking
  • Voorwaardenvergelijking
  • Informatie over een AOV
Profiteer nu
PersoonlijkAOV Compleet
Al vanaf 82,50 per maand

Bij dit pakket helpen we je stap voor stap om een (nieuwe) AOV af te sluiten. We informeren je eerst over de mogelijkheden van een AOV.

  • Onafhankelijk advies
  • Vergelijking AOV offertes
  • Hulp bij afsluiten AOV
Profiteer nu

Veroorzaak je met je auto schade aan anderen, dan kun je hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Een WA-autoverzekering is in Nederland wettelijk verplicht om de schade aan anderen te kunnen vergoeden. Hiernaast kun je je aanvullend verzekeren voor schade aan je eigen auto.

De hoofdkeuzes voor een autoverzekering zijn die tussen WA, WA plus beperkt casco en WA plus volledig casco. Die laatste verzekering staat beter bekend als de allrisk-verzekering, die vaak wordt gekozen voor nieuwe auto’s tot een paar jaar oud.

Met een allrisk-verzekering ben je op de meest uitgebreide manier verzekerd. Ook als je zelf tegen een paaltje rijdt. Uiteraard is hier de ook premie naar. De gulden middenweg is de WA-verzekering met beperkt casco. Hierbij is sommige schade aan je auto verzekerd. Bijvoorbeeld door brand, diefstal, inbraak of joyriding. Maar ook een breuk of een sterretje in je autoruit valt hieronder.

Wat voor autoverzekering je kiest is grotendeels een individuele keuze. Sommige mensen vinden het prettig om zo veel mogelijk te verzekeren. Anderen betalen het liefst een zo laag mogelijke maandpremie.

Bij Advies en Kies helpen we je graag met een goede verzekering voor jouw auto.

Ook voor je motor geldt, dat deze minimaal WA-verzekerd moet zijn. Net als bij de autoverzekering kun je bij de motorverzekering kiezen uit 3 smaken: alleen WA, WA plus beperkt casco en WA plus volledig casco (allrisk). Met deze laatste verzekering verzeker je ook schade aan je eigen motor.

Met WA plus beperkt casco kies je voor een verzekering die schade vergoed door bijvoorbeeld brand, storm, diefstal en joyriding. Maar vandalisme, slippartijen, botsingen of van de weg raken wordt dan niet vergoed. Daarvoor heb je de meest uitgebreide motorverzekering nodig: de allrisk-verzekering.

Bij een volledig casco-verzekering zijn er soms ook mogelijkheden om te profiteren van een winterstopkorting. Dat kan aantrekkelijk zijn als je jouw motor in de winterperiode niet gebruikt.

Heb je vragen over je motorverzekering? We helpen je er graag mee.

Een oldtimerverzekering sluit je meestal af voor een auto van 25 jaar of ouder. Maar je kunt ook kiezen voor een oldtimerverzekering voor je klassieke motor.

Het doel van de oldtimerverzekering is je een goedkopere verzekering te bieden voor een motorvoertuig dat je relatief weinig gebruikt. Vaak gaat het om klassieke auto’s of motoren die alleen in het zomerseizoen van stal worden gehaald en niet meer dan een paar duizend kilometer per jaar rijden.

Ook bij de oldtimerverzekering kun je meestal kiezen uit één van de volgende dekkingen: WA, WA plus beperkt casco en WA plus volledig casco.

De eisen voor de leeftijd van het motorvoertuig en de begrenzing in het aantal kilometers varieert van verzekeringsmaatschappij tot verzekeringsmaatschappij. Heb je een klassieker die je graag goed maar wel voordelig wilt verzekeren? Vraag dan om advies aan Advies en Kies en kies jouw ideale oldtimerverzekering zelf.

Bij een bromfietsverzekering gaat het om een complete verzekering voor alle soorten bromfietsen. Dus ook voor scooters en snorscooters. Je kunt opnieuw kiezen voor WA-dekking, WA-plusdekking of allrisk-dekking.

Wanneer moet je jouw bromfiets verzekeren? Als deze voorzien is van een kenteken op naam, dan moet deze ook verzekerd zijn. Minimaal voor de WA-dekking. Dus ook als je jouw bromfiets (bijna) niet gebruikt.

Door deze verplichte WA-verzekering zijn derden verzekerd van een vergoeding van hun schade die je met jouw bromfiets kunt toebrengen. De RDW controleert actief of geregistreerde brommers wel verzekerd zijn. Onverzekerde kentekenplaathouders kunnen een bekeuring tegemoet zien.

De elektrische fiets of e-bike is inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Wat begon als een fiets voor ouderen of mensen met een minder goede conditie, is uitgegroeid tot een luxeproduct waar zelfs scholieren gebruik van maken.

We moeten de elektrische fietsen onderverdelen in de fiets met trapondersteuning (de gewone e-bike) en de snelle e-bike, die ook wel high speed e-bike of Speed Pedelec wordt genoemd. Bij deze laatste kun je snelheden tot wel 45 km/u halen door de elektromotor met hoog vermogen.

Voor deze laatste categorie geldt een kentekenplicht in combinatie met een verzekeringsplicht. Ook moet je sinds 2017 verplicht een helm dragen.

Voor een ‘gewone’ e-bike geldt geen verzekeringsplicht. Mocht je schade veroorzaken met je elektrische fiets, dan volstaat in de meeste gevallen de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (WA/AVP). De AVP is niet wettelijk verplicht, maar wel handig om af te sluiten.

Overigens is vanwege de hoge materiële waarde en het risico op diefstal meestal aan te raden een verzekering voor elke e-bike af te sluiten.

Met de bovenstaande motorvoertuigen zijn we er natuurlijk nog lang niet. We zien steeds meer verschillende gemotoriseerde objecten in het straatbeeld verschijnen. Als je ermee de openbare weg op gaat, moet je in veel gevallen een verzekering hebben. Of is het aan te raden die verzekering af te sluiten.
Denk bijvoorbeeld aan segways, airwheels, hoverboards, quads, zitmaaiers en meer ‘voertuigen’. Let erop dat deze apparaten vaak niet onder de standaard-aansprakelijkheidsverzekering vallen. Eventuele schade kan dan op jou worden verhaald.

Wij zijn op de hoogte van de laatste regels. Wil je niet voor onverwachte verrassingen komen te staan, laat je dan goed voorlichten door ons.

Geen zorgen. Daar zijn wij voor.

Bij Advies en Kies maken we veel verschillende verzekeringssituaties mee. Ook op het gebied van motorvoertuigen en motorrijtuigen. Graag helpen we je met het maken van slimme keuzes. Zodat je goed verzekerd bent én niet te veel premie betaalt.
Het gaat ons altijd om het beste advies in jouw situatie. Niet om het verkopen van zo veel mogelijk verzekeringen. Wat je zelf kunt regelen, doe je gewoon zelf. 24 uur per dag, 7 dagen per week via jouw online dossier.

Wil je liever persoonlijk overleggen over jouw verzekeringen? Dat kan altijd. Via de telefoon of in persoon bij ons op kantoor. Met Advies en Kies kies je voor een verzekeringsspecialist die eerlijk is over de risico’s en kosten. Vervolgens kies je zelf wat je wilt verzekeren en wat niet.

 

Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in